Ekonomi

Milli Enerji Planının 2035 hedefi GES’te 53 bin MW kurulu güce ulaşmak

HANDE BERKTAN

Türkiye’de 2013 yılından itibaren güneş enerjisinden elektrik üreten enerji santralleri kurulmaya başlandı. Güneş enerjisinde 10 yıl gibi bir sürede 11 bin megavat güce ulaşıldı.

“Her yıl 3.500 megavat kapasitenin devreye alınması gerekiyor”

Gündem Teknoloji programına katılan Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Sanayicileri Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, güneş enerji santrallerinin (GES) gücü hakkında şunları söyledi: “Güneş enerjisinde ağustos ayı prestijiyle, toplam güç yaklaşık 11 bin megavattır. Santrallerin toplam gücü 105 bin megavat ve bunda güneş enerjisinin payı yüzde 10, elektrik üretiminde ise yüzde 4 ila yüzde 5 arasında. Enerji Bakanlığımızın yayınladığı Milli Enerji Planına göre güneş enerjisinin 2035 yılına kadar 53 bin megavata çıkarılması hedefleniyor. Üretime katkısı yüzde 10 olacak. Konsey gücünde 5,5 katlık bir büyüme bekleniyor ki bu önemli bir büyüme. Bu 30 milyar doların üzerinde bir yatırım anlamına geliyor. Bunun nedeni Paris Anlaşmasını kabul etmiş olmamız, iklim değişikliği kapsamında ısınma hedefine ve bu anlaşmanın amaçlarına ulaşmamız gerekiyor. “Her yıl yaklaşık 3.500 megavat kapasiteyi devreye almamız gerekiyor.” söz konusu.

“Güneş enerjisi yatırımları 2053’te 200 bin megavat saate ulaşmalı”

GENSED Lideri Özdemir, “Dünyadaki Güneş Enerjisi Konseyi gücü 1.200 GW’a ulaştı. Baktığınızda dünyaya paralel gibi görünüyor ama coğrafi olarak güneşin bu kadar bol olduğu, gücün bu kadar dışa bağımlı olduğu bir ülkede bu kadar varken bu kaynaktan bu kadar yararlanmak yetersiz kalıyor. bitmeyen doğal kaynak. Bu yılın ısınma hedefini 214. günde tamamladık. 365 güne yayılması gerekirken 214. günde hedefi tamamladık, yani yılın geri kalanını cebimizden yiyoruz. Birleşmiş Milletler, sellere bağlı hava değişimi fırtınalarının başladığını söyledi. Bundan geri dönüş olmadığı için acil önlem alınması gerektiği söyleniyor. Karbon emisyonlarındaki en büyük etken elektrik tüketimi ve fosil yakıtlardır. Her ülke kendi amacını belirler ve ilerler. Türkiye’nin 2053 nötr karbon hedefi için yaklaşık 200 bin megavatlık güneş enerjisine ulaşmamız ve karbon nötr hale gelmemiz gerekiyor. Sadece güneş değil rüzgar ve jeotermal enerji kaynakları da olmalı. Yenilenebilir enerjilerden rüzgar ve güneş enerjisi tüm dünyada aralıklı olarak üretiliyor. Bu durum kara ile deniz arasındaki sıcaklık farkının değişkenliğinden kaynaklanıyor” dedi. açıklamayı yaptı.

“Yeni lisans verilen güneş enerjisi santralleri depolama üniteli olacak”

Hem enerji üretimi ve tasarrufu hem de iklim değişikliği ile ilgili çalışmalarda enerji depolamanın önemine vurgu yapan GENSED Lideri Özdemir, “Yeni kanunlar çerçevesinde lisanslı güneş enerjisi santralleri depolamasız çalışamayacak. Çünkü elektrik kaynağımız kesildiğinden bulut veya yağmur olduğunda kesinti oluyor ve bu da ağın istikrarını bozuyor. Ağın stabilitesini bozar ve ağın boyutu arttıkça etkisi daha görünür hale gelir. ABD’deki Arizona bunu yaşadı ve bundan ders almalıyız. Depolama, güneş enerjisini aralıklı güçten kesintisiz güce dönüştürür. Depolama teknolojilerini yakında evlerde, iş yerlerinde ve fabrikalarda göreceğiz. Hücrenin içinde teknoloji var ve ölçeği yaratan güneş enerjisi panel hücrelerinin üretilmesidir. Bunu üreten firmaların ihracatta daha fazla fırsata sahip olması gerekiyor. “Çin’in planı buna dönüştürmesi 25 yıl sürdü ve biz daha yeni başladık.” olarak tamamlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu