Ekonomi

Ege’de Akdeniz Meyve Sineği Kontrolü

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Çabaların Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları’ kapsamında narenciye üreticisi Ortaca’da düzenlenen törenle narenciye üreticilerine 5 bin adet Akdeniz Sinek Tuzağı dağıtıldı. Ege’nin merkezi Muğla.

Ortaca Kaymakamı Meral Uçar ile Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak da Akdeniz Sinek Tuzağı Dağıtım Törenine katıldı. Etkinlik kapsamında üreticilerin sorunları da masaya yatırıldı. İhracatçıların taleplerini iletmek ve sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Muğla Valisi Orhan Tavlı’yı ziyaret eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Türkmen Türkmenoğlu, Murat Ödüllü, Mehmet Kırıcı problemler. Yönetim Kurulu Toplantısını Martin Sanford, Hüseyin Vural Güleç, Sadık Demircan, Makbule Çiftçi, Vildan Akgedik, Kenan Unat, Tolga Selim Kağan Muğla’da gerçekleştirdi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı Önder Hayrettin Çınar, Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Çalışmaların Yaygınlaştırılması Projesi’nin Muğla’da iki yıldır yürütüldüğünü söyledi. Uçak, “Öncelikle Tarım ve Orman İl Müdürümüz Barış Saylak’a, maaşlı kaymakamlarımıza, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, bölge milletvekillerimize, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki teknik personelimize, Ege İhracatçı Birliklerine duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz. biyoteknik mücadele konusunda son bir yıldır yoğun bir şekilde çalışan çalışanlarımıza ve her zamanki gibi üretici ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum.Köksüz ve kaliteli üretim şu anda taze meyvede gündemimizdeki en değerli iki konu. Kalıntı sorununu biyoteknik yöntemlerle aşacağımıza inanıyoruz. Bu yıl 5 bin Akdeniz Meyvesini bölgedeki üreticilerimizin kullanması için İl Müdürlüğümüze gönderdik. Sinekleri tuzaklardan ayırdık” dedi. .

Türkiye, dünyada narenciye üretiminde 8., ihracatta ise 4. sırada yer almaktadır.

Başkan Uçak, “Özellikle mevsim normallerinin üzerinde olan bu hava koşullarında sinek popülasyonu artmakta ve bu tuzakları kullanmanın değeri kat kat artmaktadır. Bunun dışında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak; 3 yıldır üretim bölgelerinden numune alıp akredite laboratuvarlarda analizlerini yapıyoruz.Buna çok önem verdiğimizi belirtmek isterim.Bu yıl ön-kayıtlarımızı alarak İl Müdürlüğümüz ile koordineli çalışmak istiyoruz. dönem analizleri yapıldı.Muğla ilimiz Türkiye’nin özellikle portakal ve limon üretiminde ön sıralarda yer alıyor.Ülkemiz narenciye üretiminde dünyada 8., ihracatta 4. sırada yer alıyor.Akdeniz Meyvesine karşı topyekün çaba sarf etmemiz gerekiyor. Burayı korumak ve bir üst seviyeye gelebilmek için Avrupa ve Rusya gibi ülkelerin sıfır tolerans gösterdiği Fly. Eylül ayında limonla başlayacak olan narenciye sezonumuzun bereketli ve güzel geçmesini diliyorum.”

İklim krizi ve sürdürülebilir üretim için tüm üreticilerin güçlerini birleştirmeleri gerekiyor.

Sürdürülebilir tarım ve güvenilir gıda arzına dikkat çeken Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, “360 bin ton narenciye üretilen hinterlandın içindeyiz. Zararlılarla uğraşmak kolay değil. Firmalarımız duyarlı. Turunçgillerin tarım ilacı kullanılmadan korunması ve güvenli bir şekilde ihraç edilmesi için üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Kriz ve sürdürülebilir üretim için tüm üreticiler güç birliği yapmak zorunda” dedi. – İZMİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu