Antalya’nın ‘Kırcami bulmacası’ yeniden yargıya gidiyor
ANTALYA – Antalya’nın merkez ilçesi Muratpaşa’da, imar sorunları devam eden sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının açtığı itiraz davalarında çevre, ulaşım ve altyapı sorunları nedeniyle defalarca iptal edilen Kırcami imar planları, 1980’lerdeki bu sefer stil hatası nedeniyle iptal edildi. Antalya 1. İdare Mahkemesi’nin, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli imar planlarına ilişkin oybirliğiyle verdiği kararda, ’28 günlük’ ayda askıya alınan planın iptal edildiği belirtildi. 2022 yılı Şubat ayı yasal süre olan 30 gün yerine 29 gün olacak. İptal gerekçesi olarak bir günlük uzaklaştırma gösterildi.
Mahkeme kararında, 26.10.2023 tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulunulduğu belirtildi. İptal kararının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi, planları bu kez ’33 gün’ süreyle askıya aldı. Belediyenin resmi internet sitesinde, 2 Kasım’da askıya alınan planların 5 Kasım’a kadar askıda kalacağı açıklandı. İçeriğinde herhangi bir değişiklik yapılmadan açıklanan planlar için askı süresinin tamamlanmasının ardından, itiraz ve dava süreci yeniden başlatılacak.
YAKLAŞIK İKİ YIL ÖNCE ONAYLANDI
Antalya kent merkezinde 1447 hektarlık alanda Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami, Alan mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını kapsayan Kırcami bölgesinin imar planları hazırlandı. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 16 Şubat 2022’de onaylandı. Bu kararın ardından planlar yasal prosedür uyarınca 18 Şubat 2022’de askıya alındı. Şehir Plancıları Odası, onaylanan planın 18.02.2022 ile 19.03.2022 arasındaki 30 günlük yasal süre yerine 29 gün süreyle ertelendiği gerekçesiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne dava açtı. Davada mahkeme itirazı geçerli bularak imar planlarının iptaline karar verdi.
‘HUKUKİ KARARLARIN DÜZENLENMESİ’
Kırcami planlarına karşı mahkemeye sunulan dilekçede, erteleme süresi usulsüzlüğünün yanı sıra önceki dava belgelerinde sunulan ilişkilere de yer verildi. Şehir Plancıları Odası’nın sunduğu dilekçede, 2012 yılında açılan davalarda defalarca iptal edilen ve iki yılda bir revize edilen planların yasal mevzuata aykırı olduğu belirtildi. Dilekçede, defalarca iptal edilen planların meclise sunularak yeni plan olarak onaylandığı, belediyenin bu girişimlerinin ‘yasal kararları atlatmak’ olarak yorumlandığı belirtildi.
ULAŞTIRMA, ALTYAPI VE NÜFUS PROJEKSİYONU
İtiraz başvurusunda, şehrin oldukça yoğun bir alanını kaplayan arazinin imara açılmasının önünü açacak imar planı için nüfus projeksiyonu yapılmadığı, sağlıklı bağlantıların kurulmadığı belirtildi. Kentin ulaşım akslarına, su yollarının dikkate alınmaması nedeniyle su baskını oluşabileceği, çevre planı uyumuna uyulmadığı, kişisel çıkarların dikkate alındığı ve önceki imar planının yapılmadığı anlaşılmaktadır. Kararlarda yer alan “Altyapı tamamlandıktan sonra inşaat ruhsatı verilecektir” kararının iptal edildiği belirtildi.
‘Süre ihlali konusunda tereddüt yok’
Daha önce verilen iptal kararlarını hatırlatan Antalya 1. İdare Mahkemesi, Kırcami imar planlarını iptal etti. Karar metninde şu ifadelere yer verildi: “Danıştay içtihatları ve idare hukuku unsurları çerçevesinde idari sürecin ve dava açma sürelerinin bu tarihten itibaren başlayacağı konusunda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır. Uyuşmazlık konusu gün 24 saate karşılık gelen bir süre olduğundan, 30 günlük sürenin, askıya alma işleminin gerçekleştiği 18.02.2022 tarihini takip eden günden başlamak üzere 20.03.2022 tarihinde sona ermesi gerektiği açıktır. planların askıya alındığı ve planın askıya alındığı 18.02.2022 tarihinden 24 saat sonra bir günlük sürenin sona ereceğinden, yasal ilan süresinin 19.03.2022 tarihinde sona ermediği görülmektedir. Bu durumda 30 günlük yasal askı süresi içerisinde açıklanmayan 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli nazım imar planlarında mevzuata uygunluğun bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” yukarıda söz konusu işlemlerin iptal edilmesine karar verilmiştir.”
‘ANTALYA’NIN GELECEĞİ BU PLANLARA BAĞLI’
Dava sürecinde Kırcami imar planlarına ilişkin rapor hazırlayan Antalya Kent İzleme Platformu, planlarda yer alan hukuki ve çevresel konuları sıralayarak, yanlışlığın düzeltilmesine davet etti. Bölge planlaması yapılırken şehre nefes verecek rüzgâr koridorlarının oluşturulması, su kaynaklarının korunması, ulaşım çalışmalarının hazırlanması ve kanalizasyon altyapısının oluşturulması taleplerinin yer aldığı raporda şu uyarılar yer alıyor: Kırcami, tarihi medreseler, meyve bahçeleri ve bunların yeminle çevrelenmesi. ağaçları, asırlık ardıç ve çınar ağaçları, aynı zamanda tarımsal dokuya sahip bir alandır. Toros Dağları’ndan gelen Düden Çayı ve çevresindeki ekolojik koridorun deniz tarafındaki bölümüdür. Planların bu koridora uygun olması gerekiyor. Planlarda Antalya Ulaşım Master Planı kararlarına uygun bir ulaşım çalışması bulunmamaktadır. Antalya’nın 1990’lı yıllarda unuttuğu fosseptik, başlayan inşaat çalışmalarına çözüm olarak önerildi. Yani Büyükşehir Belediyesi kısa sürede kanalizasyon sistemini yapmazsa her gün 150-200 bin kişinin atığı kent arazisine bırakılacak. “Kırcami planlarının son 50 ve 100 yılın en şiddetli yağışları dikkate alınarak bu risk haritasına göre şekillendirilmesi gerekiyor.”
habersur.com.tr